s’il vous plait

 

S’IL VOUS PLAIT

De drie dames van ‘S’il Vous Plait’ (S.V.P. van saxofoon, viool en piano) leerden elkaar kennen op het Conservatorium van Amsterdam, waar ook het idee om samen concerten te gaan geven ontstond. Alle drie zijn ze sinds een paar jaar afgestudeerd en treden veel op door het hele land en daarbuiten. Ze remplaceren in orkesten en geven veel concerten met hun vaste kamermuziekensembles; Trio Burlesco, het Syrene Saxofoonkwartet en het Dudok Strijkkwartet. Ook geven ze les. De drie vatten het beroep van musicus in de breedste zin op, zo waren Lotte en Marleen te zien in kindertheater-producties van de Toneelmakerij en presenteren Cathelijne en Lotte klassieke muziek voor kinderen in de Classic Express, een rijdende concertzaal. Bewondering voor elkaars muzikale persoonlijkheid en de nieuwsgierigheid naar de ongewone combinatie van instrumenten bracht hen bij elkaar. Liefde voor muziek en die liefde delen met het publiek zijn de belangrijkste drijfveren van het trio. Het publiek krijgt de werken van beroemde, vergeten en hedendaagse componisten in een unieke samenstelling te horen.

Het programma bestaat uit stukken geschreven voor deze combinatie (Cantilene et Danse van Eychenne), bewerkingen (bijvoorbeeld Franck’s vioolsonate op saxofoon) en originele duo’s voor viool/saxofoon, piano/saxofoon en piano/viool. S’il Vous Plait gaat ook op de nostalgische tour met een ‘nostalgisch keuzemenu’ waarin het publiek actief betrokken wordt bij de samenstelling van het programma met juweeltjes van stukjes die heerlijk zijn om te horen en te spelen, maar waar niet altijd plek voor is op het serieuze klassieke concertpodium. Ook de verhalen achter de stukken komen tijdens dit concert tot leven. Zoals in een goed restaurant de kok aan tafel de gerechten komt toelichten, vertellen de musici van S.V.P. recht uit het hart over hun muzikale passies en over de tijd waarin de stukken die ze spelen geschreven zijn. Nostalgische sferen gaan hand in hand met meer hedendaagse geluiden.

Marleen Wester (1984) begon met vioollessen op 6-jarige leeftijd. Haar leraren waren Rudolf Zwartjes en Lorna Glover. In 2000 werd ze toegelaten tot de jong talentafdeling van het Conservatorium van Amsterdam waar ze studeerde bij Lex Korff de Gidts. In 2006 deed ze haar Bachelorexamen, waarna ze verder studeerde bij Peter Brunt in de Masteropleiding. Deze rondde ze in december 2008 succesvol af. Marleen speelde onder meer in het Ricciotti Ensemble, het Europees Jeugd Orkest en verschillende ensembles voor hedendaagse muziek zoals Ensemble MAE. Sinds 2009 is ze lid van het Dudok Kwartet, waarmee ze aan de Hochschule für Musik Köln bij het Alban Berg Quartett studeerde en aan de Nederlandse Strijkkwartetacademie. Het kwartet won meerdere prijzen op internationale concoursen en geeft veel concerten in binnen- en buitenland.

Lotte Pen (1983) is een veelzijdig saxofoniste. Ze studeerde in Amsterdam (Arno Bornkamp), Utrecht (Johan van der Linden) en Berlijn (Johannes Ernst). Op jonge leeftijd won ze de Rabobank Prijs en het Prinses Christina Concours. Ze speelde solo in prominente zalen in New York, Tokio, Parijs en Berlijn en remplaceert regelmatig bij de belangrijkste Nederlandse orkesten. Lotte was vaak te horen op Radio 4 en te zien op tv. Najaar 2010 werd ze opgenomen in de VIVA-400 voor succesvolle jonge vrouwen.