duo zemtsov/noorland

 

DUO ZEMTSOV / NOORLAND

Cathelijne en Dana vormen een duo sinds 2009 en speelden sindsdien op vele festivals waaronder het Delft Chamber Music Festival, het Grachten Festival Amsterdam, het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht en tijdens de Haagse Muziekdriedaagse.
Ook gaven zij concerten in het buitenland, waaronder Sint Petersburg en Perugia. Op hun programma staat vrijwel het totale altvioolrepertoire en door hun intensieve samenspelen hebben zij op ieder moment een volledig concertprogramma in de vingers met zowel de meer als minder bekende werken voor altviool en piano. In 2015 verscheen hun cd ‘Romantic Metamorphoses’ bij Channel Classics.

Als winnaar van vele competities en midden in de ontwikkeling van een uitstekende carrière, is Dana Zemtsov een van de meest veelbelovende altviool solisten van haar generatie. Hoogtepunten aan voorgaande seizoenen zijn onder andere haar vertolking van Bartok’s Altviool Concert in de grote zaal van het Concertgebouw (Amsterdam), haar kamermuziekoptredens met Janine Jansen en Martin Frost tijdens het Internationaal Kamermuziek Festival (Utrecht) en een recital in Carnegie Hall (New York). Ze tekende een uniek platencontract met Channel Classics Records voor drie cd’s.

Dana is eersteprijswinnaar in diverse competities in Luxemburg, Italië, Oostenrijk, Duitsland, Portugal en Nederland. In 2010 werd ze in de Nederlandse competitie ‘Avond van de Jonge Musicus’ verkozen tot ‘Jonge Musicus van het Jaar’ en vertegenwoordigde Nederland bij de ‘Eurovision Young Musicians Competition’ in Wenen.

Dana treed regelmatig op bij de grote internationale podia, waaronder het Concertgebouw (Amsterdam), De Doelen (Rotterdam), St Petersburg Philharmonie, Opera Hall (Tel Aviv), en Carnegie Hall (New York). Dana speelde kamermuziek met gerenommeerde musici als Janine Jansen, Giovanji Sollima, Martin Frost, Ilya Gringolts en pianist Boris Berezovsky. Als soliste speelde Dana onder meer met het Ukrainian National Philharmonic Orchestra, Holland Symfonia, Sweelinck Symphony Orchestra, Sinfonia Rotterdam en het F. Busoni Chamber Orchestra (Italië).

Op internationale tournees reisde Dana af naar Denemarken, Peru en de VS. Ze nam samen met de meest veelbelovende talenten van Europa deel aan de ‘Stars of Tomorrow’ tour in Duitsland. Ze speelde op de grootste festivals in Nederland waaronder het eerder genoemde Internationaal Kamermuziek Festival (Utrecht), het Delft Chamber Music Festival, Storioni Festival (Eindhoven), Grachten Festival Amsterdam en het Three Day Music Festival (Den Haag). Daarnaast speelde ze op festivals in Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk.

Dana werd geboren in 1992 in Mexico-Stad. Als vijfjarige kreeg ze haar eerste muzieklessen van haar grootmoeder en van haar ouders, beide altviolisten (Mikhail Zemtsov en Julia Dinerstein). Ze heeft masterclasses gevolgd van gerenommeerde professoren zoals Bruna Giuranna, Atar Arad en Sven Arne Tepl en studeert momenteel bij de bekende altviool virtuoos Michael Kugel.

Foto: CD-opname 19 november 2014 voor Channel Classics met Jared Sacks.

IN DE PERS

LUISTER (9):
‘Behalve een fabelachtige techniek, een trefzekere streek en een soepele, expressieve toon beschikt deze altvioliste over een zeer volwassen en overtuigende muzikaliteit.’

PIANOWERELD:
‘Zemtsov laat haar altviool zingen, in alle registers, zwoel en verleidelijk, weemoedig en vol heimwee. Pianiste Cathelijne Noorland biedt empathisch tegenspel, zodat de muziek vleugels krijgt (…) nu al de Grande Dame van de altviool genoemd.’

GRAMOPHONE:
(…) a very personal disc (…) Zemtsov’s understated virtuosity is admirably balanced by the detailed refinement of Cathelijne Noorland pianism.

THE STRAD
‘The vivid SACD recording catches every nuance in Zemtsov’s technically immaculate and consistenly imaginative playing, and she is ideally partnered by Cathelijne Noorland in this attractive, most collectable recital.’

KULTUR-ONLINE.NET:
‘Diese romantischen Metamorphosen sind 72 Minuten und 15 Sekunden musikalischer Genuß.’

foto: CD-opname 19 november 2014 voor Channel Classics met Jared Sacks