duo ruby

 

DUO RUBY

Nicole Fiselier (sopraan) en Cathelijne Noorland ontmoetten elkaar voor het eerst in 2004 in Engeland tijdens het muziekfestival Dartington International Summerschool, waar zij samen musiceerden. Na enkele jaren kwamen zij elkaar opnieuw tegen en besloten enthousiast een duo te vormen. Concertbezoekers worden aangestoken door hun plezier in het samenspel, de muziek en het spontane enthousiasme waarmee zij over de stukken vertellen. In januari 2010 waren zij voor het eerst te beluisteren tijdens een concertserie van Muziek in huis met een afwisselend programma met liederen en opera-aria’s van Schubert, Mozart, Poulenc, Strauss en anderen. Vele concerten volgden waaronder operaconcerten tijdens het Opera aan de Schie en de Rotterdamse Operadagen en een Frans liedprogramma met sopraan Laila Neuman. Nu brengen ze drie totaal verschillende programma’s. De eerste is gewijd aan Mignon, het mysterieuze meisje uit het boek ‘Wilhelm Meisters Lehrjare’ van Goethe. Vele componisten, waaronder Schubert en Wolf, raakten geïnspireerd door Mignon en haar prachtige gedichten. Hoe verschillend hun toonzettingen klinken gaat u ontdekken tijdens deze muzikale reis door het leven van Mignon.
Het tweede programma heeft als titel ‘van baby tot moeder’ met werken van Mozart, Poulenc, Schubert en Strauss. Het derde programma heeft het thema ‘droom’: aria’s van Mozart, Verdi, Donizetti, maar ook liederen van Fauré, Hahn en Duparc die u laten wegdromen en af en toe ook wakker schudden! De lengte van de programma’s is variabel.

Nicole Fiselier (sopraan) studeerde Klassiek Zang aan Codarts bij Roberta Alexander. Daarna studeerde ze privé verder bij Marjan Kuiper. Op dit moment wordt ze daarnaast gecoacht door Brian Masuda. Daarnaast volgde ze masterclasses bij onder andere Margreet Honig, Emma Kirkby en Nelly Miricioiu. Nicole’s muzikale interesse reikt van oude tot hedendaagse muziek. Dit resulteert in een zeer diverse concertpraktijk. Zo trad ze op in opera’s als ‘La Cenerentola’ (Residents Artist Program, NRO), ‘La Canterina’ (in Italie o.l.v. van Sigiswald Kuijken), Zwanenmeer (Holland Opera), maar ook met hedendaagse werken als ‘The day is gone’ van Chiel Meijering (soli/Ribattuta Ensemble) en Jan Hagens/René Uijlenhoets ‘Multi Media Vespers’ (Muziektheater Hollands Diep). Ze is een veelgevraagd soliste voor oratoria waaronder de ‘Matthäus Passion’, de ‘Krönungsmesse’ van Mozart en ‘Die Schöpfung’. Nicole zong soli o.l.v. onder andere Gijs Leenaars, Wiecher Mandemaker, Hein Meens en Jos Vermunt.